Depressie

HOME - LIFECOACHING - DEPRESSIE

Depressie: wat moet je weten.

Als je een depressie hebt voel je je bijna elke dag rot. Je hebt weinig energie en levenslust. Een depressie komt vooral voor bij mensen tussen de 25 en 45 jaar. De depressieve klachten duren minimaal twee weken, maar in veel gevallen veel langer. Gemiddeld duurt een depressie zo’n acht maanden.

Depressiviteit gaat in veel gevallen gepaard met verschillende vormen van angst of verslaving.

Een depressie keert in veel gevallen terug.

Maar liefst 40% van de mensen die depressief waren, zijn dat binnen twee jaar weer.


Waaraan herken je een depressie

Zodra je op tijd depressieve symptomen herkent kan een depressie voorkomen worden. Enkele symptomen waaraan je een depressie kan herkennen zijn:

 • Weinig energie
 • Geen zin hebben om iets te ondernemen
 • Veel negatieve gedachtes
 • Slaapproblemen
 • Emotioneel (boos, bang, geïrriteerd of verdrietig)
 • Verschillende vormen van angst
 • Verschillende vormen van verslaving (roken, drinken of drugs)
 • Slecht zorgen voor jezelf

Ook kun je het gevoel ervaren dat je er alleen voor staat en het gevoel hebben controle kwijt te zijn. In veel gevallen gaat dit gepaard met weinig sociale contacten. Wanneer je drie van de deze symptomen hebt, kan het zijn dat je tegen een depressie aan loopt.

Mocht je de symptomen herkennen bij jezelf of iemand in je directe omgeven, probeer er over te praten met iemand die je vertrouwt.


Burn-out, depressie of winterdip?

Het verschil tussen een burn-out en een depressie is dat bij een burn-out voornamelijk de vermoeidheid een rol speelt en bij een depressie is dat het levensplezier. Een winterdip is minder heftig dan een depressie, maar de symptomen kunnen hetzelfde zijn als bij een burn-out en depressie.


Oorzaak depressie

Hoe ga je om met bepaalde situaties. De een zal anders met een situatie omgaan dan een ander, iedereen doet dat dus op zijn eigen manier. Dit heeft te maken met gevoel, voor de één voelt een bepaalde situatie niet goed terwijl de ander er niet warm of koud van wordt.

Depressieve klachten komen tot uiting wanneer:

 • Je geen nieuwe stappen durft te zetten
 • Je een minderwaardigheidsgevoel hebt
 • Je het lastig vindt contact met anderen te leggen
 • Je energie laag is

In veel situaties kunnen deze punten getriggerd worden, waardoor je er last van kunt krijgen.


Wat te doen aan een depressie?

Wanneer je vermoed dat je in een depressie beland bent, en je een oplossing wil, kan ik je helpen. Wat je kunt verwachten is dat je binnen enkele gesprekken controle krijgt over hoe je je voelt. Dit gebeurd tijdens de sessies waarbij je inzichten gaat krijgen. Deze inzichten geven antwoorden en nemen blokkades bij je weg. Hierdoor ga je het gevoel krijgen dat de puzzel compleet is.


Zet de stap!

Voel je je onbegrepen, machteloos of vaak alleen en wil je van dat nare gevoel af? Je zult gaan ervaren dat de oplossing bij jezelf ligt. Zet stappen om verandering te brengen in je leven!