Wat is mediation?

HOME - MEDIATION

Wat is mediation?

Tijdens mediation-sessies ga je samen met de andere partij(en) komen tot een oplossing onder begeleiding van een mediator. Bij een mediator kunnen alle partijen hun verhaal kwijt, met als doel elkaar te kunnen horen en samen tot een oplossing te komen. De behoefte, zorgen en wensen worden meegenomen in de oplossing.

Wat kan mediation opleveren voor ons

Doordat bij mediation-sessies een blijvende oplossing wordt bereikt, doordat er rekening wordt gehouden met ieders zorgen, wensen en behoefte bespaar je veel energie, tijd en geld.

Bij mediation draait het om jullie, de mediator handelt onpartijdig. Tijdens de sessies wordt de focus gelegd op het vinden van de oplossing. Niets is wat het lijkt!

Soorten mediation

Of je nu een conflict hebt met je werkgever / werknemer, familie, buren of partner. Dit kan gaan over arbeidsconflict, familieruzie, burenruzie en/of relatieproblemen: een mediator helpt om er op een goede manier uit te komen, zodat alle partijen tevreden zijn met de oplossing. Dit zorgt voor rust en tevredenheid bij alle partijen.


Mediation iets voor ons?

In principe zijn alle conflicten via mediation te verhelpen, of het nu gaat om een arbeidsconflict, familieruzie, burenruzie en/of relatieproblemen.

Mediation is geschikt als:

  • Je een oplossing wil waarbij alle partijen tevreden zijn met de oplossing, om eventuele escalatie te voorkomen.
  • Je invloed wil hebben op de uitkomst van de oplossing, voordat een eventuele rechter bepaald.
  • Je bereid bent eerlijk en open te handelen.

Mediation werkt niet of minder goed als:

  • Er een rechtelijke uitspraak nodig is.
  • Er wetten overschreden worden en niet alle partijen bereid zijn er via mediation uit te komen.

Arbeidsconflict


Een arbeidsconflict is een confrontatie tussen werknemer en werkgever of tussen twee werknemers waarbij er geen gezamenlijke oplossing gevonden kan worden. Frustratie kan uiteindelijk leiden tot een burn-out, overspannenheid, ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid.

90.000 Nederlandse werknemers melden zich per jaar ziek als gevolg van een conflict op het werk.

Familieruzie


Een familieruzie is een confrontatie tussen twee of meerdere mensen in een familie. Dit kan uiteen lopende oorzaken hebben. In veel gevallen wordt er afstand genomen van elkaar waardoor de confrontatie weg gedrukt wordt. Maar er zijn ook veel gevallen waarbij de een de ander het leven zo zeur mogelijk probeert te maken.

Relatieproblemen


Een relatieprobleem ontstaat in veel gevallen door kleine ergernisjes door loop van tijd of door een conflict met je partner. Het kan voelen dat jullie uit elkaar zijn gegroeid of dat jullie samen ergens niet uit komen.

Veel gestelde vragen

Hoe ziet een mediationtraject eruit?

Een mediation bestaat uit 4 stappen:

Kennismakingsgesprek/intake

Start mediation

Vervolggesprek(en)

Oplossing bepalen

Lees meer